Belang draagdoek

Dragen is niet alleen gemakkelijk en comfortabel, maar ook belangrijk voor de ontwikkeling van je kind.

Ben jij benieuwd naar alle ins & outs? Lees dan even verder.

Belang draagdoek

Baby’s hebben huidhonger

Volgens onderzoek van Barr en Hunziker van het University Montreal Children’s Hospital, zijn baby’s die gedragen worden in een babydrager rustiger en huilen ze aanzienlijk minder. In een draagzak of draagdoek bevindt je baby zich in een rustgevende omgeving. Door het ruiken van de bekende geur, het horen van jouw hartslag, het voelen van je lichaamswarmte en je bewegingen, voelt je baby zich volkomen veilig en op zijn gemak. Bovendien kun je als ouder snel en adequaat reageren op de signalen en behoeftes van je baby. 

Borstvoeding, overal en altijd

De voordelen van het dragen in een draagdoek en het geven van borstvoeding hebben een grote overlap. Beide “ways of life” bieden je baby de meest natuurlijke basis in hun leven. Het voeden in een draagdoek kan, na hier wat handigheid in verkregen te hebben, in alle discretie én met alle gemak gebeuren. 

Betere ontwikkeling van heupjes en rug

Je baby heeft in de ergonomische babydrager een natuurlijke houding, met een iets bolle rug en de heupjes gespreid. In de foetushouding neemt de baby met opgetrokken beentjes een ‘kikker’-houding aan, ook wel een ergonomische M-houding genoemd. Dit kan heupproblemen (zoals heupdysplasie) niet alleen voorkomen, maar kan óók worden gebruikt voor de behandeling ervan. Baby’s die in een draagdoek gedragen worden, hebben volgens onderzoek op latere leeftijd minder rugklachten. Vaak wordt gedacht dat het dragen in een babydrager slecht voor je eigen rug zou zijn. Het tegendeel is echter waar! Het zorgt voor een betere houding en een goede ontwikkeling van de rugspieren. Je traint als het ware je lijf!

Emotionele en sociale ontwikkeling op z’n best 

In een ergonomische draagdoek of draagzak neemt je baby al in een vroeg stadium, op de meest natuurlijke manier, deel aan jullie gezinsleven. Vanuit de veilige en geborgen plek van jullie ergonomische babydrager, absorbeert je baby vol vertrouwen de massa van prikkels die op hem afkomen vanuit de omgeving (volgens onderzoek van Evelin Kirkilionis, een Duitse gedragsdeskundige). Je baby zal deze prikkels structureren, met elkaar in verband brengen en hierop reageren. De goede balans tussen bescherming en vrijheid leidt tot een gevoel van veiligheid en vertrouwen, volgens het onderzoek zal dit de basis leggen voor een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen.

Motoriek, evenwicht en tastzin

Belangrijke prikkels zijn ook de prikkels die leiden tot een beter evenwichtsgevoel. Je baby wordt in alle richtingen bewogen, terwijl hij door jou in balans wordt gehouden. Ook de tastzin en de motoriek krijgen door alle aanrakingen alle ruimte om zich goed te ontwikkelen.

Krampen en reflux

Houding en beweging zorgen voor een betere doorbloeding en spijsvertering, waardoor krampen verminderd worden. Baby’s die last hebben van reflux zijn vaak geholpen als ze rechtop worden gedragen in een babydrager.

Dragen op handen…zonder handen

Tijdens het dragen van jee baby heb je je handen vrij, zonder dat het lichaamscontact met je baby verbroken wordt. Op deze manier heb je alle mogelijkheid je te richten op je dagelijkse bezigheden of de aandacht aan andere kinderen te geven. Niemand komt iets te kort! Blijf je wel te allen tijden bewust van je kind, ter voorkoming van ongelukken.

Draagdoek versus wandelwagen

Een ergonomische babydrager kan eenvoudig worden meegenomen en neemt weinig plaats in beslag. Een draagdoek of draagzak betekent geen gesleep met grote wandelwagens en ‘gepas en gemeet’ in auto of huis. Ontzettend handig als je bijvoorbeeld met de fiets of bus ergens heen gaat, er is namelijk altijd wel een plekje te vinden voor je babydrager! Een draagdoek is multifunctioneel en kan o.a. ook dienst doen als dekentje of plaid. Geen ergernissen in een drukke winkelstraat, struikelend over voeten of andermans wandelwagens. Daarvoor in de plaats veel “oooh’s en aaah’s” en vertederende blikken, bedoeld voor zowel je lief slapende of rondkijkende baby als wel voor jou als relaxte en trotse ouder. Daarbij heb je nog steeds twee handen vrij voor je andere kinderen. Een combinatie van een babydrager én wandelwagen kan bijvoorbeeld erg handig zijn bij het vervoeren van twee kinderen (van dezelfde of verschillende leeftijden), de één gaat in de draagdoek of draagzak, de ander in de wandelwagen of buggy.

Bronvermelding: Hunziker, U.A., Barr, R.G. (1986). Increased carrying reduces infant crying: a randomized controlled trial. Kirkilionis, E.(1995). Wahrnehmen, Erfaren und üben beim Körperkontakt. Praxis der Psychomotoriek. Bevernage, T., Schollaert, E., Beeusaert, P. (2003). Draagdoeken, een modegril of daadwerkelijk nuttig?

Advertentie: