Huidhonger stillen met draagdoek

8818 keer bekeken Delen

Minke is 33 jaar oud. Ze is op moment fulltime mama van 2 kindjes. Pien (2 jaar) en baby Luc. Ze is getrouwd met Bauke.

Pien is in Shanghai geboren en Luc in Nederland. Minke heeft 7 jaar in het buitenland gewoond en woont nu sinds een dik anderhalf jaar weer in Nederland. Dat is even wennen, maar ze geniet er ook enorm van. Vooral de bosrijke omgeving waar ze nu wonen geniet ze volop van. Lekker wandelen door het bos en de heide. De kindjes gaan dan gezellig mee in de doek.

Huidhonger-draagdoek

Kindjes hebben mamahonger. Na 9 maanden in de buik komen ze ineens in de grote wereld. Een wereld vol prikkels. Met een draagdoek kunnen we onze kindjes bescherming bieden tegen al deze prikkels.

Ik heb eens gelezen over een theorie dat een kindje wel 3 maanden langer in de buik mogen zitten bij mama, zodat de hersentjes zich verder kunnen ontwikkelen. Maar dan past de baby niet meer door het geboortekanaal, vandaar dat baby’s met 9 maanden worden geboren.

Baby’s zijn hierdoor nog niet helemaal af als ze geboren worden en hebben vooral behoefte aan mama. Natuurlijk is papa ook goed. Maar er gaat niks boven mama, er wordt niet voor niks gesproken over mamahonger.

Mamahonger stillen met de draagdoek

 

Om zich verder te ontwikkelen en te groeien is huid-op-huidcontact ideaal. Dragen zorgt ervoor dat je kindje dichtbij je is en dat er veel contact is tussen moeder en baby. Zo kan het zich veilig en geborgen verder ontwikkelen. De baby hoort je stem, jouw hartslag, voelt jouw warmte en het kindje is daadwerkelijk helemaal lichamelijk met je verbonden. Dit zorgt voor het natuurlijke hechtingsproces.

Voor mij waren dit de voornaamste redenen om te gaan dragen; lekker dichtbij mama. Ook hebben de praktische voordelen mee gespeeld, zoals je handen vrij hebben en geen gezeul met een kinderwagen.

Onze eerste kindje, Pien, is geboren in Shanghai. Ik wist in mijn zwangerschap al dat wij redelijk gauw na haar geboorte zouden verhuizen. Al met al zijn we in haar eerste levensjaar 6 keer verhuisd. Dat het zo vaak zou zijn had ik niet verwacht. Ik wist wel dat het in ieder geval 3 keer zou zijn in verband met het werk van mijn man. Wij konden haar in een aantal dingen geen stabiele situatie geven. Ik zou haar stabiele factor zijn. Door haar te gaan dragen kon ik haar altijd bij me hebben wanneer zij het nodig had. En wat was het fijn. Haar mamahonger heb ik te allen tijde kunnen stillen door haar in de doek te knopen.

Binnen 2 jaar kregen we ons tweede kindje. Inmiddels gesetteld in Nederland en een stabiel thuis, geen 6 verhuizingen binnen een jaar. Toch heb ik er weer voor gekozen om te dragen. Want ik heb gemerkt dat het dragen de mamahonger stilt. Heerlijk altijd kunnen knuffelen en kusjes geven als zij het nodig hebben.

Ons tweede kindje, Luc, kwam gezond ter wereld (dachten wij). Na 6 weken werd hij heel erg ziek door het RSV virus. Het bleek dat hij er zo ziek van was doordat hij een hartkwaaltje had. Het is nog geen 2 maanden geleden dat Luc aan zijn hartkwaaltje is geopereerd. Een hele heftige periode. Een periode waar hij veel behoefte had aan mama. En nu nog.

Met een peutertje die rondloopt is het soms lastig om constant de aandacht te hebben en te geven aan Luc. Maar hoe makkelijk is het op te lossen door hem fijn in de draagdoek te doen. Ik kan spelen met Pien en knuffelen met Luc tegelijkertijd.

Mamahonger, het maakt niet uit wat je kindje mee maakt, mamahonger hebben ze allemaal. Met het dragen van je kindje kom jij je kindje helemaal tegemoet in zijn basisbehoefte. 

Lees ook eens mijn andere blog.
Wil je meer lezen over huidhonger? Of lees:
https://www.2doc.nl/documentaires/series/3lab/2020/januari/huidhonger.html
https://www.happinez.nl/body-yoga/huidhonger-waarom-aanraken-zo-belangrijk-is/
 


Benieuwd welke babydrager voor jou geschikt is?

Gebruik onze keuzehulptool
8818 keer bekeken Delen
Advertentie:
Advertentie: