Het belang van knuffelen

8739 keer bekeken Delen

Wie houdt er niet van een warme stevige knuffel? Mensen zijn gezelschap wezens en fysiek contact is een primaire levensbehoefte van hen. Dit is waarom een knuffel zo fijn voelt voor velen en waarom ouders hun kleintjes graag vertroetelen. En wat blijkt nou… het geven en krijgen van knuffels schijnt heel goed te zijn voor mensen en speciaal voor kinderen! Lees snel verder wat het belang van knuffelen is. 

 

 

Afbeelding1

Waarom knuffelen mensen?
Mensen geven vaak een knuffel aan elkaar om genegenheid te tonen. Maar er zijn verschillende momenten en redenen waarom iemand een knuffel geeft. Mensen knuffelen bijvoorbeeld omdat zij;

  • hun liefde voor een ander willen tonen
  • geborgenheid willen bieden
  • iemand willen begroeten of afscheid willen nemen 
  • een emotie willen delen met een andere persoon (verdriet, blijdschap enz.)
  • willen uiten dat ze blij zijn
  • iemand willen troosten 
  • iemand willen aanmoedigen
  • begrip willen tonen 
  • hun blijdschap willen uiten 
  • de vriendschap willen bevestigen

Wat zijn de voordelen van knuffelen?
Niet iedereen is een grote knuffelaar en wilt evenveel knuffelen als de andere persoon. Maar voor vele voelt knuffelen erg fijn aan. Naast dat het fijn is, blijkt knuffelen dus ook goed voor de gezondheid te zijn. Knuffelen verlaagt namelijk de bloeddruk & de hartslag, het verhoogt de immuniteit en het maakt een goed hormoon aan genaamd oxytocine. Hiernaast verhoogt knuffelen (huid-op-huidcontact) bij premature baby’s zelfs de overlevingskans. Kom maar op met die knuffels!
 
Wat is oxytocine? 

Hierboven geven we aan dat knuffelen ervoor zorgt dat het hormoon oxytocine vrijkomt. Maar wat is oxytocine eigenlijk? Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Oxytocine wordt door het lichaam aangemaakt bij positief onderling contact. Denk hierbij bijvoorbeeld aan moederbinding, romantische interacties, vriendschappen en seksualiteit.

Oxytocine speelt ook een belangrijke rol bij de hechting van opvoeder en kind. Het gevoel van vertrouwen, geluk, vriendschap, liefde en verbondenheid wordt geassocieerd met deze stof. 
 
Hiernaast zorgt oxytocine voor een hogere weerbaarheid tegen stress en verslavingen. Ook kan het lichaam door het hormoon sneller tot rust komen. Dit komt omdat Oxytocine de activiteit in het rechter gedeelte van de amygdala afremt. Dit is het deel van de hersenen dat betrokken is bij emotionele reacties. Wanneer je veel oxytocine in je lichaam hebt en je geconfronteerd wordt met angstige of boze momenten, zorgt de oxytocine ervoor dat je een zwakkere amygdala-reactie hebt, waardoor je rustiger kunt blijven. 
 


Is knuffelen ook belangrijk voor kinderen? 
Knuffelen is juist belangrijk voor kinderen! Naast dat nauw contact een fijne manier is om quality time met je kleintje te hebben, blijkt knuffelen ook vele voordelen te hebben voor de ontwikkeling van een kind. 

Veel ouders zijn bang dat ze hun kind té erg ‘verwennen’ als ze hen teveel aandacht en knuffels geven. Maar wat blijkt nou? Wanneer je je kleine niet voldoende knuffels geeft, kan dit juist zorgen dat je kleine ontwikkelingsachterstanden krijgt. 
 
Knuffelen helpt je baby om een goede en veilige band met de ouder te ontwikkelen. Kinderen leren namelijk uit ervaring. Door hen veel op te zoeken en knuffels te geven, laat je hun letterlijk zien dat je om hen geeft. Deze band, heeft later in het leven van een kind een positief effect op het zelfvertrouwen, sociale relaties, het empathisch vermogen, nieuwsgierigheid en het vermogen om met stress om te gaan. Hiernaast groeien kinderen die veel knuffels hebben ontvangen tijdens hun jeugd, gemiddeld uit tot minder angstige volwassenen. Juist de eerste knuffels van een baby zijn zo belangrijk!
 
Hoe vaak knuffelen en tot welke leeftijd?
Zoals we hierboven al besproken hebben, kan je je kind nooit téveel knuffels geven. Knuffelen is juist goed voor de ontwikkeling. Bij baby’s blijkt het zelfs dat hoe meer je hen knuffelt of huid-op-huidcontact met hen hebt, hoe minder zij gemiddeld op een dag huilen. Dit liep zelfs op tot 50 procent minder huilen op een dag voor baby’s die 10 tot 16 uur per dag lichaamscontact hadden met hun ouders. Dit is één van de redenen waarom veel moeders het fijn vinden om hun kind veel bij zich te dragen door middel van een draagdoek. 

Aan knuffelen zelf zit geen leeftijd. De ene persoon houdt gewoon iets meer van knuffelen dan de andere persoon. Heb je een tiener die opeens niet meer zo van knuffelen houdt? Maak je geen zorgen! Door samen naast elkaar op de bank te zitten en een film te kijken, of door een schouderklopje te geven kan je ook laten zien dat je om hem/haar geeft.

Wereld knuffeldag
Er bestaat zelfs een speciale dag die knuffelen onder de aandacht brengt. 21 januari is het namelijk wereld knuffeldag. Deze dag is er speciaal om vrienden en familie aan te moedigen om meer te knuffel met elkaar. Natuurlijk moet je hiervoor wel toestemming vragen aan de andere persoon of zij dat zelf ook graag zouden willen.

Dit artikel is geschreven door Babysits, hét online oppasplatform van Nederland. Ben je op zoek naar een lieve en betrouwbare oppas voor je kleine? Neem dan snel een kijkje op Babysits.nl en vind makkelijk en snel een oppas in de buurt!

https://www.babysits.nl/


Benieuwd welke babydrager voor jou geschikt is?

Gebruik onze keuzehulptool
8739 keer bekeken Delen
Advertentie:
Advertentie: